"Aparatul radar, "arma secretă" a Poliţiei Rutiere, a devenit de mult timp instrumentul care aduce la buget sume consistente. Amenzile curg gârlă, în condiţiile în care depăşirea cu doar 10 km/h a vitezei legale se sancţionează, conform prevederilor noului Cod Rutier, cu două puncte de penalizare şi amendă.
Dar, înainte de a semna procesul verbal, şoferii trebuie să ştie că funcţionarea aparatelor radar se face doar în anumite condiţii şi numai cu respectarea unor norme stabilite de către Biroul Român de Metrologie Legală (BRML). Astfel, aşa cum se specifică în Norma din 23.11.2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 1102 bis din 07.12.2005, măsurătorile efectuate cu ajutorul aparatelor radar nu pot constitui probe dacă au fost făcute în condiţii de ceaţă, ploaie, ninsoare sau furtună. De asemenea, dacă a fost folosit pentru înregistrare un aparat radar staţionar montat pe un autoturism în mişcare sau dacă în raza aparatului se deplasează simultan mai multe autovehicule, măsurătorile nu pot constitui probe. În norma de metrologie legală se mai arată că aparatul radar poate fi pus în funcţiune doar de personal calificat şi trebuie să fie însoţit de un ceritificat care să ateste omologarea de către BRML. În altă ordine de idei, aparatele radar sunt mijloace de măsurare care, pe baza aplicării efectului Doppler în domeniul microundelor, măsoară şi afişează viteza de deplasare a autoturismelor. Astfel, pentru efectuarea calculului se foloseşte formula f (i) cos alfa, formulă pe care nu ne îndoim că poliţiştii de la "rutieră" o stăpânesc la perfecţie. Trebuie menţionat faptul că radarele, fie ele mobile sau staţionare, au erori maxime tolerate, iar în cazul celor mobile este necesară montarea unui circuit capabil să realizeze diferenţierea dintre viteza proprie şi cea de deplasare a autovehicului vizat. De asemenea, aparatele radar trebuie să fie prevăzute cu o etichetă pe care trebuie trecut producătorul, tipul şi seria de fabricaţie. Aparatele pot fi utilizate legal doar dacă au fost verificate metrologic, au fost marcate şi sigilate şi sunt însoţite de buletine de verificare. Mai mult, din echipajul de poliţie trebuie să facă parte un operator autorizat. Atenţie - aceste informaţii sunt publice şi le puteţi solicita agenţilor de poliţie! Orice neregulă descoperită în actele care însoţesc aparatele radar poate fi folosită pentru contestarea amenzii..."
Într-o lume normală şi civilizată chiar am putea uza de drepturile noastre de plătitori de impozite şi să pretindem respectarea reglementărilor sus menţionate. Poate după ce-am să mai îmbătrânesc niţel voi crea un ONG , am să adun puţinii prieteni în jurul meu şi-o să începem să luăm poziţie tocmai abuzurilor pe care lumea le consideră"inerente" tranziţiei mioritice.
Despre experienta flmului BBC. Serialul Casualty
Acum 10 ani
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu